27.10.2009

i miss u!

25.10.2009, Montmartre, Marais, St Michel & Operakvarteren

Dag trettioåtta, 22 oktober
Igår satt jag på nätet för att kolla upp saker tills att jag och Joel gick och handlade. Jag stack iväg för att städa och passa barn vid fyratiden och lagade mat när jag kom hem. Eftersom det regnade stannade vi hemma och tog det lugnt, käkade ost och kex, pratade.

Idag har jag också suttit på nätet för att kolla upp stipendier och dylikt. Har dock kommit fram till att jag istället ska leta i biblans katalog när jag kommer hem över jul, jag tror det är lättare och mindre tidskrävande än att sitta timtals på nätet. Kanske finns också någon där som har lite koll på läget. Skrev i alla fall klart HP-texten och skickade in, vilket känns skönt, samt påbörjade inpluggning av ”användbara fraser” från reseparlören. Vissa kan jag förstås men jag satsar på att lära mig alla som kan tänkas vara användbara. Har börjat lyssna om franskainspelningarna också när jag går till jobbet, lyssningen blir väl sisådär effektiv på grund av allt buller runt omkring men jag antar att det ger någonting åtminstone. Idag tog jag en lång promenad i Montmartre tillsammans med Anton, barnvagnen och franskaläraren Michel Thomas i ena örat. Anton var nöjd och babblade på (dvs: boöäh AH! OOOOOOOOOO och andra liknande läten).

Planen ikväll var att åka till Rex, en klubb. Dock ändrade sig vårt följe och bestämde sig för La Perle. Inget vidare, tycker jag, eftersom vi redan varit där ett antal gånger och eftersom det kryllar av svenskar. Vi kom iväg rätt sent och missade på grund av velande (Social Club eller inte) den sista metron. När vi sen bestämde oss för att inte åka till Social Club (jag ganska besviken) tog vi apostlahästarna hem. På vägen ramlade mitt favorithalsband jag fått från Louise på marken i tusen bitar. Helt oväntat. Splash på marken. En äkta filmscen. Jag mycket irriterad. Nu ligger några av pärlorna i mina skor och kanske lyckas jag få ihop någonting nytt av det men jag har inte orkat kolla ännu.


Dag trettionio, 23 oktober
Jag har gjort upp en plan för vad jag ska göra varje dag för att få lite ordning och rutiner på min tillvaro. Får se hur länge detta håller. Idag ska jag hur som helst plugga franska och försöka komma igång att skriva lite. Jag blir så oföretagsam när jag inte har någonting speciellt att göra och inte äger några rutiner.

Ikväll ska vi först träffa Arthur, som studerar svenska och vill lära sig mer. Efter det ska vi möta upp två killar, Andrés och någon mer, som vi träffade på Bridies middag, trevligt.


Dag fyrtio, 24 oktober
Vi mötte aldrig upp Andrés och den andra killen vi skulle möta efter Arthur igår, eftersom Andrés var sjuk. Trist. Det känns som att alla planer vi har går i kras. Ikväll skulle vi på burlesk i Pigalle, som vi blivit tipsade om, men nu verkar det som att de som tipsade hade missuppfattat hela grejen. Jag blir rastlös av det. Kanske ska vi på klubb istället, vilket jag hoppas för jag vill göra något (!), helst som vi inte brukar göra.

Idag har jag städat, skrivit lite och pluggat lite franska men jag har myror i benen, förmodligen för att vi inte vet vad vi ska göra ikväll. Ute regnar det och är mulet deppigt.


Dag fyrtioett, 25 oktober
Det blev ingen burlesk igår, tydligen var det en missuppfattning. Det blev inte heller någon klubb eftersom ingen förutom jag hade lust till det. Jag redigerade foton och stack sen till au Limonaire för att möta upp Honza, som jag bara träffat snabbt innan. Där spelade Pupple, Flavia och Yannick Le Nagard. Mysig musik, två akustiska gitarrer, ett munspel, en akustisk bas och lite blygsamma trummor/cymbaler. Efter det drack vi vin på Le Coeur Fou i närheten tills det blev dags att ta sista metron. En lugn men trevlig kväll.

Idag har jag tvättat lite, skrivit lite och försökt plugga franska. Nu sitter jag på ett kafé för att kolla upp tips om gratis franskakurser men ännu inte kommit någonvart. I morgon kommer Cissi, Tom och pappa för att hälsa på!

21.10.2009, Jardin des Plantes, Les Halles, Seine & Luxembourg

Dag trettiotre, 17 oktober
Igår kom vi iväg ganska sent, vilket gjorde att vi aldrig hann ta en drink med Amanda och hennes vän. Vi mötte dock upp dem men baren stängde av någon anledning tidigare än vanligt och vi åkte därför hem rätt snart igen, såg en film.

Idag har jag köpt Dubonnet, tack vare Cecilias invigning av detta goda starkvin, som jag smuttar på nu när jag lagar mat. André är iväg för att köpa till råvaror och jag gör olika smårätter. Efter att vi har ätit ska vi iväg till Victoria, en tjej jag träffade hos Bridie, som har födelsedags- och inflyttningsfest. André fick förresten jobbet jag hjälpte honom att provfilma för häromdagen!


Dag trettiofyra, 18 oktober
Joel kom hem vid elvatiden idag, slutkörd eftersom han inte sovit någonting. Jag och André köpte med oss croissanter och annat smörigt, sött och fett, och åkte till Hallarna för picknick. Varmt i solen. Mycket folk i rörelse. Vi fikade och tog det lugnt i gräset, lyssnade på en gitarrist och tittade på människor. Jag grämde mig för att ha glömt kameran. Gick sen till Notre Dame och därefter längs Seine. Jag gillar söndagarna här, det är som att staden ligger i en slags harmoni. Efter flera timmar tog vi metron tillbaka till vårt område och åt en mycket bra sushi på ett ställe nära oss. Kvällen kall, vi tog ett bad och såg en film när vi kom hem.

Dag trettiofem, 19 oktober
Vi hade tänkt gå på museum idag men eftersom det är måndag var alla museum vi funderade på stängda. Dumt förstås (måndagar är ju den stora dagen för stängda museum) men ingen av oss hade en tanke på det.

Vi åkte istället till Luxembourg-trädgården, köpte med oss croissanter, baguette och brieost, promenerade i lugnt mak och fotade människor. Därefter gick vi i affärer i Operakvarteren, promenerade hemåt och delade en sushi.


Dag trettiosex, 20 oktober
André åkte idag och för att hinna med bussen till Beauvais gick vi upp vid halv fem. Jag kom hem till lägenheten vid sjutiden efter att ha följt André men hade svårt att somna om och har bara sovit några timmar extra. Nu är klockan snart tre, jag har inte gjort någonting och behagar ta det lugnt hela dagen, städa lite, läsa, kanske plugga lite franska och se någon film.


Dag trettiosju, 21 oktober
Det regnar ute. Jag dricker mitt morgonkaffe och är ganska rastlös. Igår tog jag det väldigt lugnt, handling och matlagning var förmodligen det mest produktiva under hela dagen. Nu har vi nät så jag ska kolla flyg hem till julen samt leta efter gratis franskaundervisning som jag blivit tipsad om. Jag hoppas att jag hittar.

Jag försöker även leta stipendier för att plugga franska i vår, jag är lite sugen på att stanna kvar men har inte riktigt bestämt mig än. Det är så jäkla svårt att hitta stipendier bara, jag har ingen aning om hur jag ska göra, var jag ska leta eller vad jag ska leta efter. Hjälp?

16.10.2009, Place de Clichy, Invalides & Marais

Dag tjugoåtta, 12 oktober

Idag är en städdag, tvättdag, fixadag och försöka skriva klart texten till HP-dag. Kanske sticker jag snabbt till Marais och går en promenad. Vi ska försöka våldgästa Omar (som kom in med frukt till oss häromdagen apropå ingenting särskilt och som lånade oss högtalare för ett tag sen, fast det kanske jag skrev om) och bjuda honom på pannkakor med glass. Det är lite svårt dock, han är inte hemma så mycket och är ofta ganska upptagen. Idag är han förmodligen iväg och spelar boule, eftersom det är söndag.

I morgon kommer André och om Joel hittar biljetter åker han till en vän i Monpellier.


Dag tjugonio, 13 oktober
Jag följde Joel till tåget och åkte sen för att möta upp André. Vi har inte gjort någonting speciellt idag utan har mest tagit det lugnt. Vi har handlat, lagat mat, sett på film och vilat. Omar kom hem förresten också, så jag lyckades äntligen ge en pannkakstårtebit till honom (jag och Joel försökte hela gårdagen men utan success eftersom han aldrig kom hem). Grädden här smakar verkligen inget vidare (dock nästan gott när man vant sig) men vi håller uppe den goda tron om att tanken är den som räknas (Omar är väl förresten van vid grädden här=förhoppningsvis tycker han om tårtan).


Dag trettio, 14 oktober
Idag hade jag planerat en promenad i Invalides men på grund av lathet samt sömn alltför långt in på morgonkvisten blev den inte av. Jag var dessutom tvungen att nå Internet för att kolla franskakurser, eftersom detta var villkoret för att få jobbet på Le Chat Noir, som jag ska ringa i morgon. Jag försökte också leta upp stipendier men hittade över huvud taget ingenting som jag kan söka nu. Det verkar som att de flesta stipendieansökan ska vara inne senast den 15 mars, vilket förstås gör att jag är ganska sent ute. Även vad det gäller kurserna är jag sent ute. Jag ska dock försöka läsa franska för någon här, jag har ett par som kanske är intresserade av att lära mig mot en slant och det vore förstås guld.

På vägen hem från kaféet och Internet gick vi inom den second hand-affären som ligger på Avenue de Clichy. André fick med sig hem en jacka och en stickad tröja. Därefter handlade vi, lagade mat och såg en film.

Paris har förresten blivit svinkallt helt plötsligt och hösten kommer i språngmarsch. Jag fryser konstant men det är ändå ganska mysigt. Jag våndas dock lite över hur kall lägenheten kommer vara här i vinter…


Dag trettioett, 15 oktober
Idag tog vi promenaden i Invalides. Vi gick igenom många parker och trädgårdar och besökte helgonet Catherine Labourés kapell Notre-Dame de la Médaille Miraculeuse. Fröken Labouré såg jungfru Maria uppenbara sig för henne två gånger och kapellet är en vallfartsort med helgonets relikskrin i centrum. Vi var också inne på Musée Rodin. I trädgården finns konstverk av Rodin som bland annat Tänkaren, Kyssen och Balzac. Vi gick förstås även till Hôtel des Invalides, som uppfördes som militärsjukhus 1675. Här finns Musée de l’Armée där man kan följa Napoleons nedgång och fall. Detta gjorde vi dock inte, vi åkte till Marais för att kolla second hand eftersom André var sugen på att köpa en väska.

Stockholmsgruppen ringde strax efter och ville ha André i Stockholm i morgon för provfilmning. Lösningen för att han skulle slippa åka hem blev att jag hjälpte honom spela in en film som han skickar till agenturen i morgon. Vi skulle vara ute för att få bättre ljus och mina frusna händer greppande om en kamera påminde mig om alla fotosessioner utomhus under höstdagar i kalla Halmstad. Efter att vi var klara åt vi och slökollade på en film.


Dag trettiotvå, 16 oktober
Vi sitter på ett kafé i Marais för att kolla internet. Ikväll ska vi ut med Amanda och hennes kompisar, var vet jag dock inte än. Efter det här tar vi förmodligen en promenad längs Seine innan vi sticker hem.


12.10.2009, Operakvarteren, Montmartre & Marais

Dag tjugosju, 11 oktober
Middagsbjudningen igår var väldigt lyckad, australienskan Bridie (verkligen jättegullig tjej) som bjudit oss hade fixat egen sangria och gjort lyxig och god plockmat. Mycket trevliga människor, otroligt fin lägenhet och bra musik. För att slippa ta taxi (metron slutar gå vid två-tiden) tog vi sista tåget till Montmartre för att träffa Amanda och hennes kompisar. Därefter en promenad hem.

Idag hets-stekte jag pannkakor och eftersom vi gick upp sent fick vi stressa iväg till Marais och Centre Culturel Suedois vid halv tre-tiden. Där träffade vi Arthur, som pluggar svenska här och som vi har tänkt lära oss lite franska av (vice versa också förstås). Det funkade ok, en del fick vi ta på engelska, men förmodligen lär det gå lite bättre efter hand.

Nu ska vi se på film. Joel har köpt mat på Donken och är tämligen nöjd med detta. Jag själv, som icke behagar äta McDonalds-mat, tänker äta lite baguette, sallad och ost.


Dag tjugoåtta, 12 oktober
Idag är en städdag, tvättdag, fixadag och försöka skriva klart texten till HP-dag. Kanske sticker jag snabbt till Marais och går en promenad. Vi ska försöka våldgästa Omar (som kom in med frukt till oss häromdagen apropå ingenting särskilt och som lånade oss högtalare för ett tag sen, fast det kanske jag skrev om) och bjuda honom på pannkakor med glass. Det är lite svårt dock, han är inte hemma så mycket och är ofta ganska upptagen. Idag är han förmodligen iväg och spelar boule, eftersom det är söndag.

I morgon kommer André och om Joel hittar biljetter åker han till en vän i Monpellier.
Just nu sköna toner från denna mannen:

10.9.2009, Les Halles, Abbesses & Marais

Dag tjugofyra, 8 oktober
Igår var vi alltså på Social Club. Det var ett bra ställe men dess värre var det inte så mycket folk där, förmodligen fylls det på under helgerna så det är definitivt värt ett besök senare.

Allt gick bra med Anton, den enda gången han började skrika var när maten tog slut. Jag antar att det måste varit mycket frustrerande för honom. Dock var det mig och inte pappa Fred som han ville kramas med och tröstas av efter utbrottet, så han tycker nog att jag är ok ändå.

Idag har jag lyssnat på franska, försökt läsa Vouge (gick inget vidare), städat, passat Anton och sett Le cirque des Mirages på au Limonaire. Som vanligt förstod jag och Joel inte riktigt vad alla skrattade åt (eftersom franskan fortfarande bara låter vackert och man enbart känner igen vissa meningar) men musikerna var oerhört duktiga. Sångaren påminde om Rikard Wolff (speciellt då han spelade Rikard III) med stripigt, mörkt hår, svart sot runt ögonen och en ganska dålig hållning. De var mycket underhållande och sångaren skicklig på mimik, vilket han använde sig mycket av. Pianisten som kompade, hjälpte också till med sång och prat emellanåt. Mycket bra! Jag och Joel var nöjda.


Dag tjugofem, 9 oktober
Inget nät i lägenheten, sitter på ett kafé för att kolla min mail men att kolla just hotmail fungerar inte. Min vanliga tur. Jag är här i kvarteren, Hallarna, för att se om jag får ett barjobb på Le Chat Noir. Vi droppade förbi där igår (schyst ställe, definitivt något att besöka även om jag inte får jobbet) och jag såg att de sökte en engelsk bartender. Visserligen har jag bara jobbat på kafé men vadå! Jag har gjort åtminstone en fem-tio Irish Coffee, det räknas väl eller? Vi får se vad som händer men jag tänkte att det nog är värt åtminstone ett försök.

Ikväll ska vi träffa Amanda, tjejen vi träffade på Svenska Kyrkan. Det ska bli trevligt. I övrigt har jag pluggat lite franskaglosor idag och planerar att lära mig det som står i franska-läroboken jag har med mig. Den är från 50-talet och mycket fin, varför jag nästan tycker att det är roligt. På söndag ska vi träffa en kille som pluggar svenska, för att få lite utbyte. Vi pratar svenska och han franska. Jag hittade honom på en lapp i Svenska Kyrkan (denna eviga kyrka, faktiskt en ganska bra infoplats), mailade och voilà! Jag hoppas vi kommer lära oss något på det, det behövs.

Lite annan kuriosa är att jag återupptäckt Talking Heads, vilket förstås är en mycket trevlig upplevelse. Jag hade liksom glömt bort dem lite men eftersom Fred, Antons pappa, spelade dem igår i lägenheten har jag nu åter erinrat mig deras musikaliska genialitet. Good for me!

Det går inte heller att publicera blogginlägget så nu går jag för att ljuga om mina bartenderkunskaper istället.


Dag tjugosex, 10 oktober
Sitter på ett kafé nu för att kolla lite mail och uppdatera här lite snabbt. Igår kom Amanda till oss och hängde sen på till Marais, där vi tog ett par glas vin på Les Etages och La Perle (som var helt överfullt med svenskar). Vi hade mycket trevligt! Nu ska vi på middag vid sju, så snart måste vi dra oss hemåt igen.

Jobbet igår, Le Chat Noir, får jag förresten inte om jag inte börjar plugga franska. Jag ska kolla upp lite skolor/alternativ och kanske börja, inte bara för jobbet. Jag tror att lite rutiner hade varit bra för min rastlöshet.

Peace out

7.10.2009 (igen)

Jag vill bara informera alla om att jag gjort mitt första bajsblöj-byte och att jag inte kräktes. Bra gjort!

7.10.2009

Dag tjugotre, 7 oktober
Jag har precis vaknat. Igår såg vi en film ganska sent och om några timmar ska jag iväg för att städa lägenhet och passa Anton. Jag hoppas att det kommer gå bra eftersom det är första gången jag hämtar honom ensam.

Som det ser ut nu har jag fixat ett fullt schema inför veckoslutet. Bra för mig som behöver rastas. Ikväll ska vi till Social Club, som har gratis inträde på onsdagar (schyst när man är ledig). I morgon kväll ska vi antingen till au Limonaire - Le cirque des mirages som spelar som verkade bra - eller till svenska kyrkan som visar en fransk film, minns inte vilken men den verkade ok. På fredag tänkte jag (och Joel också tror jag) gå ut med en tjej som vi träffat genom svenska kyrkan och på lördag är det middag hos Bridie, en australienare jag träffade ute för några veckor sen. Kul! Jag fixar, Joel hänger på (eller stannar hemma med serier).

Här är låten från dagens HP: http://hallandsposten.se/kultur/musik/1.599758. Jag tänker främst på dig morfar, som inte har tidningen, om du vill läsa. Det är en kort text men kanske kul ändå.

Jag hoppas att ni alla lever väl där hemma
Big love!

från Social Club

6.10.2009, St Germain & Abbesses

Dag tjugotvå, 6 oktober
Idag åkte jag till St Germain för att besöka Café de Flore (tittade även in på Les Deux Magots men satte mig på Flore). Där tog jag en dyr, dubbel espresso och skrev ett utkast till avsänt-texten om stället. Gott kaffe och väldigt bra service, det gick runt ett tiotal kypare som passade upp, visade platser, gav menyer och log. Han som gav mig kaffet frågade senare om det var bra. Jag svarade très bien, varpå han log ett rört leende och höll högerhanden för hjärtat. Mycket gulligt. Jag fick in min dubbla espresso på en rund, liten bricka tillsammans med en servett, två mörka chokladbitar, ett sockerpaket och ett glas vatten med isbitar i. Allt hade ett tryck med sirliga bokstäver: Café de Flore. Till och med chokladbitarna var märkta med en bild på kaféets ingång. Det hela kändes mycket tjusigt och mycket franskt. Stället är mysigt och det var lätt att föreställa sig Sartre, de Beauvoir, Dalí, Camus, Picasso och alla andra storheter som haft kaféet som stamställe. Hade det inte varit så dyrt hade jag definitivt gjort frekventa besök där. Nu får jag väl försöka ta det mer sällan.

Mellanlandade hemma innan jag promenerade upp till Abbesses för att möta Kajsa, för att sen gå tillsammans och hämta Anton. På vägen köpte jag en Vouge (som jag spanat på några dagar) som jag tänkte sitta och bläddra i lite ikväll. I övrigt en rätt lugn dag. I morgon ska vi klubba!

Over and out

 

Jean-Paul Sartre


5.10.2009, Les Halles & Marais

Dag tjugoett, 5 oktober
Det är mörkt utanför fönsterluckorna. Jag lyssnar på Miles Davis, smuttar på lite vi och trivs. Vi har internet i lägenheten just nu, varför jag har passat på att kolla upp lite fakta om Café de Flore och Les deux Magots, två kaféer som var stamställen för intellektuella, författare och konstnärer under det tidiga nittiotalet. Jag ska skriva en ”Avsänt” för HP härifrån, det vill säga en slags krönika med lite atmosfär och kuriosa från Paris. Jag har inte ännu bestämt mig för ämnet men spånar. Som det ser ut nu skriver jag nog om dessa två ställen, lite om personerna som var där (förmodligen riktar jag in mig på Sartre och de Beauvoir) samt lite om hur där ser ut nu och vad de båda kaféerna utvecklats till.

I morse lyssnade jag till Michel Thomas (jag försöker att lyssna ofta på denne arrogante man och hans elever) och gjorde sen klart ”Låten” för att skicka till HP. Det blev till slut en låt av Sex Pistols och texten kommer i tidningen på onsdag (om du ville läsa, Katten, dock är det en kortis, ca 1200 tecken). Efter det drog vi oss mot Les Halles för lite ärenden, vi kollade H&M (som tråkigt nog har i princip samma utbud som hemma) samt två second hand-butiker som båda var dyra och ganska tjusiga men som förstås hade mycket schysta kläder. Vi var en snabbis i Marais också innan vi drog oss hemåt, handlade och jag fixade mat. Tiden går snabbt här.

I morgon ska jag åka till St-Germain för att besöka Café de Flore och Les deux Magots, för att se om det kan vara värt att skriva om. Om inte annat tänker jag helt enkelt insupa väggarnas och atmosfärens spår av Sartre, de Beauvoir, Camus, Picasso och andra storheter. Efter det ska jag till Anton (18-månadersknodden) för att få betalt för blöjbytning och annat glamouröst.

Simone de Beauvoir

4.10.2009, Operakvarteren, Latinkvarteren & Monceau

Dag tjugo, 4 oktober
Igår var jag i latinkvarteren för att promenera. Jag var bland annat i den gotiska kyrkan St-Séverin, med dess imponerande valv, och bokhandeln Shakespeare and Company, en tidigare mötesplats för författare i exil, som Hemingway, Joyce, Pound och Miller. Jag gick även förbi Paris äldsta gatuskylt, belägen på rue Galande (morfar, jag försöker kolla på och memorera gatunamnen så ofta jag kommer ihåg, du brukade ju alltid påminna mig om det för att jag skulle kunna hitta vägen när jag kom någonstans en andra gång) samt ett solur av Salvador Dalí. Därefter bland annat Brasserie Balzar (välkänt, litterärt hak), La Sorbonne, Panthéon samt kyrkan St-Etienne-du-Mont.
St-Séverin
Shakespeare & co
St-Etienne-du-Mont

På kvällen stack vi till Duc Des Lombards för att gå på konserterna både vid 19 och 22. Sjukonserten var dock fullproppad så vi blev ombedda att komma tillbaka till 22-konserten (och helst komma i alla fall en timme i förväg). Vi gick molokna iväg och satte oss på en bar med varsin sangria. Vi halv nio-tiden gick vi tillbaka till Duc des Lombards och ställde oss i den redan långa kön. Efter ett tag förstod vi dock att vi inte skulle komma in, varför jag knackade på bakdörren och frågade om jag (vi) kunde gå in där istället. Bra gjort av mig eftersom vi kom in. Där inne var väldigt tjusigt (ljud och bilskärmar till och med på toan) men inte särskilt genuint mysigt, det såg mest dyrt ut. Vi såg klart konserten (samma som börjat vid 19) och blev sen utskickade eftersom man inte fick se båda konserterna. Trist för oss. Nå, vi var där inne någon timme eller så.

Efteråt strövade vi omkring ganska länge för att se om det hände någonting som hade att göra med Nuit Blanche. Vi hittade inget utan åkte hem och gjorde pasta.

Idag var vi på Svenska Kyrkans informationsmöte för att få lite info och tips om Paris. Efter det åkte Joel hem och jag gick till Parc Monceau som ligger i närheten. Gick runt ett tag, lyssnade på musik och fotade. Mycket barnfamiljer.

Nu har jag lagat mat och senare ska vi se lite film.

Bilder kommer när jag orkar fixa till dem!

3.10.2009, Les Halles & Latinkvarteren

Dag nitton, 3 oktober
Igår kväll åkte vi till Les Halles för att leta upp en jazzklubb vi hade kollat upp, Duc Des Lombards. Dess värre hade vi misstolkat situationen och trott att stället just igår kväll var gratis. Helt fel. 35 euro för att gå in – som student! Den vänliga kassörskan berättade dock att det i kväll är gratis. Nuit Blanche börjar nämligen ikväll klockan 19 och fortsätter sedan till 7 på morgonen i morgon. Nuit Blanche är en slags kulturnatt med performances, skådespel, musik och liknande. I kväll ska vi alltså göra ett nytt försök på Duc Des Lombards och efter det (en konsert vid 19 och en vid 22) ska vi gå runt i latinkvarteren, som är ett av de områden där Nuit Blanche äger rum, för att se om vi stöter på något kul. Av vad vi har förstått händer mycket under den här natten ute på gatorna.

Istället för att gå på jazzklubben igår gick vi en vända i kvarteret för att spana in olika kaféer, barer och restauranger. Vi skrev upp ett par stycken som är värda ett återbesök, till exempel en afro-kubansk klubb, Cantine afro-cubaine (verkade ha schyst musik), samt en resturang, L’entrecote des halles, som fram till klockan 20 har en helt ok trerättersmeny för 12,80 euro. Billigt! Vi ska testa det någon gång och är det bra mat är det definitivt ett guldkorn. Duc des Lombards är förresten också värt några extra besök eftersom de, efter midnatt varje fredag och lördag, har öppna jam sessions. Det blir kanske nästa helg.

Efter vår mindre vandring på Les Halles gator, tog vi metron till Grand Boulevards för att kolla om något hände på au Limonaire, stället vi var på igår. När vi kom dit hade det hela förstås dragit igång, varför vi missade första artisten Cécile Girard. Céline Caussimon (http://www.myspace.com/celinecaussimon) sjöng franska visor till ackompanjerande dragspel, det hela mycket charmigt och njutbart förutom när hon tog i lite för mycket med att försöka spexa till uppträdandet. Hennes ganska dova röst till dragspelet kändes typiskt franskt. Efter henne klev Émelie Boucherau upp på scenen tillsammans med en gitarrist, en basist (kontra) och en trumpetare. De spelade klassiska franska visor och amerikansk jazz. Förutom vissa jobbiga taktmissar var det bra. Jag störde mig lite på att ljudet hade kunnat vara bättre men det är rent snobberi.


Céline Caussimon

Hur som helst: au Limonaire är den finaste dyrgripen i kafé/musik-väg vi har hittat hittills. Dit kommer artister hela veckan, med undantaget måndagar. Nästa gång vi är där ska vi kolla hur mycket en middag kostar, för att kanske äta där någon gång och sen stanna för att se musiken. Just nu har vi nät i lägenheten, så jag passar på att leta upp de artister som spelar där framöver för att se om det är något vi inte borde missa. Det mesta är dock bra för eftersom kaféet är ganska litet finns det bara rum för lite lugnare musik, främst franska visor och sånger. Det blir aldrig sådär slamrigt som på (exempelvis) en rockklubb, utan stället har en bra atmosfär. Oftast får man alltså en trevlig kväll även om själva musikupplevelsen kanske inte är en sensation.

Idag ska jag förmodligen göra någon av de promenaderna som finns i Promenader i Paris, eftersom jag inte gjort någon sådan efter Montmartre. Jag funderar på latinkvarteren…

Over and out

2.10.2009, Place de Clichy, Operakvarteren & Les Halles

Dag arton, 2 oktober
Fortfarande inget nät i lägenheten så nu sitter både jag och Joel på samma kafé som jag satt på igår. Sov rätt länge och fixade lite med texter. Hade tänkt sticka iväg till en park idag men gör det förmodligen i morgon istället eftersom klockan blev så mycket. Nu ska vi kolla upp lite jazzklubbar och andra uteställen för att försöka hitta något schyst att gå till ikväll.

Igår på au Limonaire hade vi väldigt trevligt. Thomas Dalle och hans dotter (minns inte namnet) var jätteduktiga. Det spelade experimentell pop, blandat med franska chansons och rytmer med hjälp av instrument, kropp och munnar. De spelade mycket på far-dotter-relationen, hade många komiska inslag, vissa vackra inslag och ganska mycket tal som vi inte förstod särskilt mycket av (jag fick intrycket av att texterna var ganska dråpliga). Kaféet var fullproppat, rätt litet, mysigt, jag trivdes mycket bra och hoppas på att kommande spelningar där är lika intressanta. Vi hittade förresten Chartier, den mycket franska och mycket rekommenderade restaurangen, på vägen till Au Limonaire. Dit hoppas jag att vi ska snart.

Till pappa och andra intresserade fick jag ”jobbet” med att sköta Anton. Jag börjar på tisdag och kommer sen jobba två gånger i veckan i princip hela vistelsen här. Bra med lite extra cash.

Over and out


PS. Saknar du mig än, lillebror?


1.10.2009, Place de Clichy & Operakvarteren

Dag sjutton, 1 oktober
Vi har inget internet i lägenheten idag och eftersom jag var tvungen att kolla min mail sitter jag nu på ett kafé vid Place de Clichy, Le Petit Poucet. Det är ganska stökigt, stark lounge-musik (dåligt), mestadels äldre besökare och bland servitörerna en snäll gubbe, en tjurig gubbe och två piercade. Dessa är emellertid inga gubbar utan en ung tjej och en ung kille.

Tidigare idag skrev jag ett utkast till ”Låten”, en grej för Hallandsposten. Texten ska vara om en låt som väcker minnen och känslor och sånt. Jag har skrivit om Sex Pistols låt ”Pretty Vacant” (mycket minnen från tonårsdimman för sex år sen, när jag och Lollo lyssnade, läste om och såg på dokumentärer om punken). Får dock se om det blir denna jag skickar in till HP. Möjligtvis är det mest kul för mig själv att läsa, det får jag avgöra lite senare.

Ikväll ska vi till ett kafé, au Limonaire, där en man vid namn Thomas Dalle ska spela tillsammans med sin dotter (låter ganska svensk, eller?). Ärligt talat vet jag inte vem det är, jag lyssnade snabbt på hans Myspace (http://www.myspace.com/thomasdalle) och det verkar som att det skulle kunna vara rätt schyst musik. Han beskriver sina låtar som Électroacoustique / Chansons populaires mélodramatiques / Comédie. Hur som helst ska denna kafé-spelning vara en ”Typically French experience”, kul!
Thomas Dalle

Eftersom det är första dagen i månaden idag ska jag också fylla på mitt metrokort med en månadsdos så att jag kan ta mig var jag vill igen utan krångel. Skönt. Jag hoppas jag har nät i lägenheten i morgon.

Bisous

RSS 2.0