27.11.2009, Belleville, Abbesses

Dag sjuttiotre, 26 november
Igår läste jag hela kvällen efter att ha lagat lite käk. Skönt. Idag fortsatte jag med pluggförsöken men det är så svårt när man inte har någon bok eller annat studiematerial, bara massa lösa papper med info som bör råpluggas in.

På eftermiddagen åkte jag till Hôtel de Ville och fick reda på att kursen jag velat söka här bara är 8 timmar i månaden. Löjligt! Har därför börjat tänka om och velar ständigt mellan Stockholm och Paris. Jag vet inte än hur jag ska göra, det lär bero på vilka kurser jag kommer in på. Jag har sökt litteraturkunskap i Sthlm och franska (enbart kvartsfart) på distans men eftersom alla anmälningar jag gjort är för sena kanske jag inte kommer in. Jag hade helt bestämt mig för att stanna kvar men den här sista, ganska lilla, motgången tog musten ur mig. Har med andra ord börjat sakna trygga Sverige lite. Samtidigt vill jag inte lämna Paris.

Hämtade Anton vid 17 och gick en lugn promenad i kvarteret innan jag tog med knatten upp i lägenheten. Vi busade (barn så otroligt söta när de kiknar av skratt) tills Anton blev trött och ville mysa med sin gosedjurskanin mot min axel. Lyssnade på en speldosa och nynnade tills det blev dags att värma mat till honom. Efter att Fred kommit hem gick jag hem och värmde mat till nästa kille, det vill säga Joel. Käkade och mötte sen upp Georgie tillsammans med några vänner hon fått från sitt jobb. Kul! Gick till några olika barer, bland annat L’International i Belleville som har livemusik om kvällarna.


Dag sjuttiofyra, 27 november

Utanför visslar byggarbetarna som vanligt. Ibland stämmer någon in med sång. En av dem visslar hela dagarna. Om de inte turas om vill säga.

Idag har jag inte gjort mycket. Sov ganska länge, kollade igenom lite franska, gick en promenad runt kvarteret och handlade. Ska snart till Abbesses igen för att hämta Anton och barnpassa till halv tio, då Fred kommer hem och jag ska på en konsert med Georgie och förmodligen även Cornelia och Hanna. Velar fortfarande huruvida jag ska stanna här eller inte. Intet nytt på den fronten.

25.11.2009 Paris

Dag sextiofyra, 17 november
Det blev inte varken badkar, bok eller te igår kväll. Istället träffade jag Marco, Louises pojkvän, som var på besök med sin kompis Alberto. Georgie, deras vän från London som bor här nu, var också med. Träffade även två amerikanskor som de festat med tidigare. Vi tog en öl ute och senare några till, vilket egentligen inte var planerat eftersom jag var dödstrött. Ändå glömde jag (som vanligt) bort tiden och istället för att rusa till metron fick jag sova på det hostel som Georgie jobbar på, samma som Marco och Al även bodde på. Åkte hem vid tiotiden i morse och har tagit det lugnt. Handlade, köpte novembernumret av Vogue, lyssnade på Talking Heads och drack te i ”soffan” (en bäddfåtölj som är utfälld och står mot väggen med kuddar mot väggen att luta sig mot).


Dag sextiofem, 18
november
Försökte plugga lite franska, gick igenom mina gamla böcker och skrev upp grammatik. Åkte sen till Hôtel de Ville för att få information om deras kurser som är väldigt billiga eftersom det är Paris stad som håller i det. Fick hjälp av en mycket vänlig fransman som ansträngde sig för att prata korrekt engelska. Kom hem med diverse broschyrer och en tjock katalog med alla kurser som finns att välja bland. Lagade mat och gick sen till Montmartre för städning och för att passa Anton. Efter det en snabb sväng till internetkafé för att maila om lägenheter och franskalärare jag fått nys om (alla förmodligen för dyra men ändå värt att kolla vad de tar i timmen). Därefter åkte jag för att möta upp André på Porte Maillot. Var hemma ganska sent på kvällen.


Dag sextiosex, 19 november
Vi tog det ganska lugnt, gick och köpte frukost och sen promenerade vi mot Pigalle (förstås) och Musée de l’Erotisme, som jag hade hört var bra och intressant. Dock en klar besvikelse när vi kom dit. Nå, en ganska stor men synnerligen osmaklig samling – trästatyer från medeltiden, ”roliga” skämtserier, vulgära och ytterst stötande målningar, obegripliga tavlor och ”konst” som mest verkade vara skapad för att provocera. Värdelöst. Det enda intressanta var gamla svartvita fotografier från 20- och 30-talets prostitutions- och burleskkarusell i Pigalle (oerhört harmlösa i jämförelse med dagens media, porträtt med damer i tjusiga underkläder och ”sexiga” miner).

Vi gick ganska snabbt från museet och köpte lite mat innan vi strosade mot Barbès. Vi kollade efter kitsch-prylar i Tati-affärer (Tati=lågpriskedja med mest skit men en del kul om man har tur) och gamla kläder i second hand-butiker. Jag hade tänkt att vi skulle vara i området hela dagen eftersom jag skulle jobba klockan fem och Abbesses ligger precis i närheten men eftersom klockan inte hunnit bli så mycket (jag räknade med mer tid på museet eftersom jag trodde det skulle vara bättre) och André var trött/sjuk gick vi hem och vilade innan vi vandrade bort mot Montmartre igen en halvtimme innan fem.

Efter att jag hämtat Anton gick vi en lång promenad och när jag skulle upp och mata knatten gick André och handlade lite. Möttes sen upp och hämtade varsin sushitallrik på stället intill oss som hittills är bäst av de sushirestauranger jag provat här. Hemma åt vi och kollade film.


Dag sextiosju, 20 november
Idag var vi på Musée d’Orsay (ja, jag kände mig tvungen att visa lite ”äkta” kultur efter gårdagens museiflopp). Förutom de enorma samlingarna fanns en utställning med design och mode från 1900-talet, Art nouveau revival. Kul! Vi började med den och fortsatte sen med en del av samlingarna, en fikapause och sen samlingar igen innan vi gick.

Från museet promenerade vi till Marais för att kolla lite second hand. Köpte en falafel och tog så småningom metron hem. André trött och sjuk. Jag trött. På kvällen kom Marco och Al hit efter att ha kommit hem från sin tur till landets småorter/countryside. Vi förfestade lite här och åkte sen till Cornelia, där vi fortsatte partajandet. Kul! Jag och André gick dock aldrig med de andra ut, utan åkte istället hem.


Dag sextioåtta, 21 november

Båda trötta efter lite för lite sömn. Tog ändå oss till Cité de la Musique, där en utställning om Miles Davis just nu äger rum. Oerhört välgjord, med musik, filmklipp, foton, skivor, reklamsnuttar där han medverkat, livespelningar, instrument, scenkläder och massa info. Infon var dess värre enbart på franska, vilket gjorde att jag inte förstod riktigt så mycket som jag önskat. Ändå absolut värt besöket.

Vi handlade lite lyxkäk till morgondagen på vägen hem (affärerna i vårt område stängda på söndagarna) och vid halv åtta gick vi mot Abbesses för att passa Anton, eftersom Kajsa och Fred skulle ut. När vi kom mötte vi en glad Anton i nattsärk. Oerhört gulligt. Kajsa hade köpt gott bröd, flera sorters fin (god!!) ost, frukt och en vinflaska till oss att ha när Anton gott och lagt sig. Magnifique! Vi busade med Anton en timme innan han fick en nappflaska och slocknade i sin säng. Vi käkade och kollade film tills Kajsa och Fred kom tillbaka från sin utetripp. Gick sen hem och somnade.


Dag sextionio, 22 november

Tanken var att vi skulle åka till Parc des Buttes Chaumont för promenad. När vi kom ut regnade det dock och vi åkte för att gå på Centre George Pompidou istället. När vi väl var där ringlade kön i minst 25 meter. Kallt och rått ute och därmed inte en chans att vi skulle ställa oss i den. Vi promenerade hemåt och såg en film. Efteråt lagade vi god mat, pratade och diskuterade viktigheter som feminism tills vi gick och la oss.


Dag sjuttio, 23 november
André åkte för att träffa en kompis som bor här och jag åkte för att möta Cassandra och hennes vänner för att göra en nytt försök på Centre G Pompidou. När vi kom dit var det stängt på grund av strejk. Typiskt. Vi gick till ett kafé i närheten med soffor, skum belysning och jazzmusik. Mycket mysigt. Efter ett par timmar mötte jag upp André igen, vi kollade lite second hand och gick sen för att äta sushi på en restaurang i Marais. Därefter en film och chips hemma.


Dag sjuttioett, 24 november

Idag hade vi planerat in lite shopping men hann bara till second handen på Avenue de Clichy. Vi lämpade av lite grejer hos mig innan vi åkte till Operakvarteren och letade japanska restauranger. Längs hela rue Sainte Anne vimlar det av japanska restauranger men vi som var inställda på sushi kunde inte bestämma oss eftersom ingen sushirestaurang  var öppen. Slutade med att vi åt annan hederlig japansk mat på en av restaurangerna. Efter åkte vi hem och fick sen stressa till busstationen, varifrån André tog bussen till flygplatsen.

Jag åkte hem igen, vilade, och mötte senare Cornelia och Hanna på samma kafé som jag var på igår. Vi snackade om mest ingenting och planerade lite för helgen, det vill säga första advent och den amerikanska thanksgiving, som egentligen är på torsdag men som vi ska fira på lördag när alla är lediga, eftersom Cassandra är amerikanska. När jag kom hem igen hade Joel anlänt så jag språkade lite med honom innan jag gick och la mig.


Dag sjuttiotvå, 25 november

Idag har jag försökt plugga franska. Det har gått sådär. Ganska svårt att plugga själv. Nu ska jag till Montmartre för städning och Anton-passning. Det regnar ute. En rätt deppig dag. Ikväll har jag inget planerat.

16.11.2009, Montmartre, Tuilerierna, Belleville, Les Halles & Pigalle

Dag femtionio, 12 november
Igår åt vi en trerätterslunch på en typiskt fransk restaurang/brasserie i Montmartre. Trevligt, men jag var hemskt trött. Somnade i badet senare och såg film. Somnade tidigt.

Idag har jag också tagit det ganska lugnt, handlat lite och läst. Inget nytt.


Dag sextio, 13 november
Fredag. Jag fixade i ordning i lägenheten, städade och flyttade runt grejer efter jag kommit hem från skolan. Pluggade lite, sen köpte jag och Joel hem sushi, några bir och chips. Såg en fransk film och därefter läste jag. Skönt. Sushi, chips, film och bok blev alltså min snälla gest mot mig själv, eftersom idag är ”le journée de la gentillesse”. Mycket förnöjsamt.


Dag sextioett, 14 november
Jag gick upp någorlunda tidigt för att plugga lite. Vid halv tre-tiden mötte jag upp Isabelle, en fransk kvinna som pratar lite svenska och gärna vill praktisera språket. Vi gick runt i Tuilerierna för att sedan ta en kaffe på ett dyrt och chict kafé (förstås, eftersom det är i första arrondissementet) när det började regna. Vi pratade franska den första delen tiden och svenska resten. Nå, jag sa visserligen inte så jättemycket men det gjorde hon så det gick ju bra.

Jag fortsatte pluggandet lite när jag kom hem (sista dagen på måndag, vill få rättat mina extrauppgifter) och avböjde en fest utanför Paris på grund av trötthet och ovilja att inte kunna åka hem när jag vill (vet inte hur ofta RER-tågen går på helgerna men de slutar gå ganska tidigt). Stack istället till Cornelia och stannade i hennes lägenhet längre än vad som var tänkt från början. Nå, vid tvåtiden gick vi till Truskel, en klubb ganska nära Chartier (Cecilia och familj…). Stannade dock inte så länge, det var inte speciellt bra musik och ganska tråkiga, lite för packade, människor. Ett plus: lite praktisering av franskan, som vanligt när jag är ute numera eftersom jag faktiskt hajar vad folk säger (oftast) och kan föra en någorlunda normal konversation utan att den ene kollar med skepcism på den andre på grund av språkligt missförstånd... Hurra för det!

Vi hade kul men tröttnade så småningom och drog efter kanske två timmar. Efter en ostcrêpe (precis lagom jättemycket ost) och en promenad hem var vi lagom mätta, möra och trötta.


Dag sextiotvå, 15 november
Eftersom jag sov hos Cornelia igår kom jag hem vid tolvtiden. Har inte sovit riktigt ordentligt och är ganska trött. Såg precis Un Long Dimanche de Fiancailles av Jean-Pierre Jaunet och fällde en tår över den fina historien och det vackra fotot. Jag antar att jag ska laga lite mat snart. Borde också kolla igenom alla mina franskapapper för att kunna fråga om eventuella oklarheter i morgon.

Ikväll ska jag kanske till Pop In för att se open mic-evenemanget. Frågan är dock om jag kommer orka gå upp i morgon då. Det lär märkas. Jag har några timmar på mig att känna efter och kanske sova lite. Vi har förresten inte internet i lägenheten längre, eftersom dessa förut så vänliga själar med nät nu har låst det. Det är kanske tid för ett medlemskap i Svenska Kyrkan för 10 euro för att kunna gå dit när som och snylta nät…


Dag sextiotre, 16 november
Sitter på skolan nu för att kolla mail och dylikt. Ska snart hem, är fruktansvärt trött. Igår var vi på fest hos några kompisar till Cornelia. Vi lyssnade på Tom Waits, Talking Heads och jazz (äntligen några med samma musiksmak som jag!), drack vin och pratade. Mycket trevligt. Efteråt åkte vi till Pop In och därefter till ytterligare en klubb jag inte minns namnet på. Blev hemskjutsad i multifart på vespa och frågade mig själv varför jag aldrig körde moppe när jag var femton. Det är ju kul! (Tom).

Idag är sista dagen på kursen så i morgon börjar mitt seriösa letande efter jobb, lägenhet och kurser. Jobbigt men nödvändigt. Kanske skulle jag göra något med Cornelia & co ikväll men om inte lär jag inta badkaret med en bok och lite te.


11.10.2009, Cadet, République, Abbesses, Clichy, Bastille & Les Halles

Dag femtiofem, 8 november
Igår träffade jag Cornelia och hennes vänner från Sverige som bor i Montpeiller. Vi var först på en bar, l’International, för att se en konsert med ett band jag inte minns namnet på. Schyst bar med trevliga människor och bra atmosfär. Efteråt gick vi till Cornelias lägenhet, för att lite senare gå till Truskel, en klubb. Alla var dock för trötta för klubbande, varför vi stannade i lägenheten tills det att jag skulle ta sista metron.

Idag har vi varit på marknader i Clignancourt, gigantiskt område med massa olika stånd. En av marknaderna hade enbart antika prylar, svindyra men ack så fagra. Gamla askar, tavlor, klockor, möbler, prydnadssaker med mera, med mera. Min materialistiska sida vaknade onekligen till liv. Jag ville ha allt men köpte inget.

Efter att ha gått runt ett tag tog jag metron hem för att plugga lite innan jag åkte till Cassandra, Cornelias vän som bor här men är från US. Där åt vi mat, drack lite vin och pratade innan vi gick till Pop In, som har open mic på söndagar. Väldigt mysigt, bra stämning, trevliga människor. Halv ett panikpåminde Joel mig om att metron ju slutar gå tidigare på söndagarna, varför vi sprang två stationer till Bastille (jag blev helt slut), för att slippa ett metrobyte. Väl på Bastille (stor station) sprang vi till vårt tåg, hann med det, bytte (springandes) tåg på Champs-Elysees Clemenceau och hann med vårt sista tåg. Marginal: en minut. Båda var otroligt nöjda med detta faktum, eftersom kvällen var mycket kall och vägen ganska lång. Väl hemma slängde jag i mig pasta och sen mig själv i säng.


Dag femtiosex, 9 november
En rätt tung dag i skolan på grund av för lite sömn. Till en början helt ok men sen värre framåt dagen. Efter kursen tog jag det ganska lugnt, pluggade lite, läste, lagade mat, hämtade Anton vid femtiden och satte på La Môme. Såg dock inte hela utan gick och la mig istället.


Dag femtiosju, 10 november
Idag stannade jag kvar i skolan tills jag skulle till Abbesses för städning och Antonhämtning. Varje vecka har de en ”aktivitet” och den här veckans var info, på franska förstås, om viktiga franska sångare/sångerskor från 1920- till 1960-tal. Läraren Stéphanie visade lite filmklipp på de olika artisterna och berättade smånotiser.

På kvällen åkte jag till Cornelia en snabb sväng och sen mot Les Halles. Jag blev inbjuden till en privatfest på Cha Cha Club, som tydligen är très, très chic. Nå, uppenbarligen eftersom ett glas finbubbel kostade 20 euro. Ett litet glas champagne. Tur för mig att andra där var rika! Ganska bra musik, väldigt blandat och ibland några guldklimpar: The Supremes, Billy Idol, Aerosmith, The Isley Brothers, Michael Jackson (Cissi!) och så vidare… Kul!


Dag femtioåtta, 11 november
Idag är alla fransmän lediga, alltså ingen skola för mig. Ska strax luncha i Montmartre med några klasskompisar, sen ta ett bad och se en film, kanske läsa lite. Ta det så lugnt som jag förmår. Nu har jag förresten jättebråttom ser jag nu. Merde!


7.11.2009, Cadet, Batignolles & Abbesses

Dag fyrtionio, 2 november
Började på skolan L’Atelier 9, nära Operan. En liten privatskola i en lägenhet med grupper på max nio personer. Eftersom jag har glömt (nästan pinsamt) mycket, hängde jag inte med riktigt i gruppen jag hamnade i, där alla pratar bra och kan merparten av grammatiken. Alltså byter jag grupp i morgon. När jag kom hem pluggade jag och tog senare en kaffe med Gina, Cillas dotter. Trevligt. På vägen hem fastnade jag i second handen på avenyn och Joel mötte upp mig där för att sen gå och handla. Som vanligt långa köer och ineffektiv personal. Väl hemma lagade jag mat och gjorde det sista av läxan.


Dag femtio, 3 november
Började alltså i den lättare gruppen. Egentligen är den lite för enkel för mig – det är bra att repetera alla regler (vissa har jag inte ens arbetat med innan i Sverige) men jag hade velat gå lite snabbare fram. Tyvärr känner jag att jag lärde mig mer i den svårare gruppen men å andra sidan stannar jag bara på skolan för två veckor så kanske är det bra att bara satsa på att lära om grammatiken ordentligt igen.

Efter att jag kommit hem pluggade jag i princip hela dagen. Jag hade bett om en del extraövningar och även fått låna en grammatikbok som jag antecknade ifrån. Snabb dusch sen och läggdags någorlunda tidigt.


Dag femtioett, 4 november
Var på skolan och kom hem vid två-tiden. Åt, pluggade och antecknade från grammatikboken i någon timme innan jag gick till Abbesses för att städa och passa Anton. Kallt ute, därför ingen promenad med knodden. Jag antecknade det sista från grammatikboken med lillen i knät, som läste, lekte med duplo och snackade med mig och sig själv. En mycket charmant ung pojke. Hemma lagade jag mat och kollade på ”Le fabuleux destin d’Amélie Poulain” (Amélie från Montmartre) med franska subtitles, vilket faktiskt fungerade bra. Nå, jag kan ju historien eftersom jag har sett filmen många gånger. Kul också att kunna delarna av Paris som nämns i filmen, Batignolles (området där jag bor nu) är till exempel nämnt en del eftersom filmens Amélie bodde där som barn.


Dag femtiotvå, 5 november
Skola, hem, plugg (nåja, inte lika mycket som tidigare dagar på grund av trötthet), hämta Anton, passa Anton, åka till Svenska Kyrkan för att träffa Hanna (en tjej från Halmstad som bor här nu) och för att kolla på filmen som visades, ”Det regnar alltid i Provence”.  Typiskt fånig, fransk film men ganska underhållande. Kollade lite på lägenhetsannonser som var uppsatta på kyrkans anslagstavla. Efter att först ha bestämt mig för att inte stanna har jag blivit lite sugen på att ändå vara kvar och plugga i vår, nu när jag faktiskt har börjat lära mig språket igen. Jag måste dock hitta en lägenhet eftersom den jag bor i nu är uthyrd till våren, samt någon som vill bo med mig. Vi får se. Jag har ytterst svårt att bestämma mig.


Dag femtiotre, 6 november
Idag är jag trött. Jag har sovit för lite för många nätter. Ikväll ska jag träffa Hanna för att antingen ta ett glas vin ute eller se film. Jag har lånat La Môme (filmen om Edith Piaf) och ”Un long dimanche de Fiancailles” av Jean-Pierre Jaunet (som gjort Amélie från Montmartre). Nu ska jag plugga lite innan Hanna ringer.


Dag femtiofyra, 7 november
Jag och Hanna hade trevligt igår, stannade hemma hos mig och drack vin och pratade. Jag var helt slut. Idag känner jag mig lite småförkyld igen. Försöker planera våren och se alla möjligheter. Har pratat med både Annika och André och det verkar som att båda är lite sugna på att komma hit. Jag måste dock kolla kursstarter (och möjligheter att skriva in sig), stipendier osv. Ikväll ska jag ut men jag vet inte riktigt var än, antingen blir det konsert och klubb med Cornelia, en tjej från Halmstad som bor här nu, eller så går jag ut med en tjej från Göteborg som jag träffat någon gång innan bara.

1.11.2009 Paris

Dag fyrtiotvå, 26 oktober
Vaknar upp med dunderförkylning på g lagom till att mina familj ska komma. Mycket irriterad över detta faktum. Vi har internet så jag försöker plugga lite franska på några sidor jag fått av Helena. Det går väl sådär eftersom internet är segt. Åker sen vid fyratiden för att möta upp pappsen, Tom och Ciss vid Gare du Nord. Vi är hemma vid sextiden någon gång, går ut och käkar någon timme senare på en indisk restaurang vid avenyn. Vi tar det rätt lugnt sen, de spanar in lägenheten och Cissi sover här.


Dag fyrtiotre, 27 oktober
Vi gick upp tidigt för att åka till Marais och second hand-butikerna där. Dess värre var vi ute i för god tid och strosade därför runt i kvarteren i två timmar, fikade lite och spanade in lite aktiviteter utanför Centre George Pompidou. Sen tog vi alltså itu med second handen, pappa stod utanför och så småningom även Cissi. Både Tom och Cecilia fick dock med sig varsitt plagg. Efter det gick vi längs Rue de Rivoli för att hitta något att äta. Till slut krisades situationen och det blev en McDonalds-tripp. Smakade som papper.

Efter letade vi barnkläder på H&M till Cissi men hittade inget. Vi gick vidare mot mig, eftersom vi tänkte gå hela vägen hem först. På grund av för trötta fötter stannade vi dock vid Operan och tog bussen till Place de Clichy, för att spana in second handen på avenyn. Tom kom nöjd därifrån med ett par kostymskor, pappa med en större trötthet. Vi gick hem till hotellet och lägenheten, vilade och tog det lugnt ett tag innan vi tog metron till Grand Boulevards och Chartier. Där fick vi förstås stå i kö en kvart kanske innan vi blev insläppta in i salen. Mycket mysigt, mycket franskt men mycket turister. Efter att vi ätit gick vi till au Limonaire för att få lite bra platser till kvällens spelning. Dess värre var alla bord redan upptagna och lokalen full. Vi gick en runda i kvarteret för att spendera lite tid innan Agnes Bihl skulle börja uppträdandet. När vi var tillbaka hade hon ännu inte börjat men vi klämde oss in för att vänta. Både pappa och Cissi gav dock upp efter ett tag och andades luft utanför. Jag och Tom fortsättes att trängas i den fulla (mer knökfull än vanligt) lokalen och jag passade på att fota människorna där, till blandade reaktioner. Agnes Bihl var inget vidare men jag och Tom lyssnade lite, mest för att hela upplägget är trevligt, innan vi tog tuben hem till mig och stupade i säng.

 

Pappa och Tom på Chartier


Dag fyrtiofyra, 28 oktober
Även denna dag gick vi upp tidigt för att komma iväg till Louvren. Sanslösa folkmassor och äckliga köer. Vi var dock tappra och tampades med diverse människor på vägen till målet, det vill säga biljetterna. Jag och Tom hade våra kameror och fotade alla väntande miner. När vi småningom fått biljetter gick vi förstås mot Mona Lisa och spanade in annan konst på vägen. Det var emellertid lite för mycket folk för att orka reflektera närmare över verken. Vi gick runt lite, spanade in en annan utställning mycket kort och övergav sen det svettiga och fullpackade museet för att få luft och mat utomhus. Eftersom solen var varm gick vi till en mataffär och inhandlade sådant som baguetter, brie, oliver, öl, choklad och färdiga crêpes. Därefter satte vi oss i Tuilerierna och dukade upp på en parkbänk. Mycket trevligt, min ack så sjukdomsproppade kropp tackade mig hjärtligt för att jag satt ner, solen värmde i ansiktet, ölet var gott (vi hade köpt varsin gammeldags flaska i brunt glas med en speciell låsanordning jag inte vet ordet på, tänk gammalt och praktiskt) och sällskapet förstås trevligt. Cissi blev dock ganska rastlös ganska snart så vi rörde på oss efter ett tag. Jag och Tom hade emellertid gärna spenderat några timmar extra i våra stolar i solen.

Vi tog småningom metron till Montmartre eftersom jag skulle jobba. Pappa, Tom och Cissi tog trapporna upp till Sacre Coeur och jag tog backen upp till lägenheten för att städa. En timme senare hämtade jag  Anton och mötte upp P, T och C för en lugn promenad i kvarteret. Cissi hade förstås gått loss på souvenirer som en tröja med I ♥ PARIS och en väska med ordet ”Paris” oräkneliga gånger i neongrönt mot svart tyg. Efter att jag hade lämnat Anton gick vi hem mot mig och lagade en soppa. Jag hade planerat in lite utgång med Tom men mådde för dåligt för att orka. Trist. Slocknade istället rätt snart allihopa.


Dag fyrtiofem, 29 oktober
Vi sov lite längre, typ nio, och stack sen till Eiffeltornet för att åka upp i eländet. Otroliga köer förstås, dyrt och trångt. Men vi kom upp och det var ju rätt maffigt förstås. Efter promenerade vi längs Seine och svängde sedan av på Boulevard St Germain för att gå till Café de Flore. Där lunchade vi och därefter åkte vi hem. Jag tog metron till Abbesses för att passa Anton, som var på ett gnälligt och kramigt humör. När jag kommit hem åt vi ost och drack vin i lägenheten innan vi gick till en restaurang i närheten på Avenue de Clichy. Gott och trevligt.

Tom på Café de Flore



Dag fyrtiosex, 30 oktober
Vi gick upp vid niotiden och jag följde pappsen, Cissi och Tom till Gare du Nord, varifrån de tog tåget ut till flygplatsen. Jag åkte hem och försökte vila hela dagen eftersom jag inte hunnit bli frisk. Joel var inte hemma så jag hade lägenheten för mig själv hela kvällen. Drack te, redigerade foton, lyssnade till Miles David och pratade med lite personer över nätet. Ganska mysigt om än tråkigt att vara sjuk.


Dag fyrtiosju, 31 oktober
Hela dagen gick åt att försöka kurera mig eftersom jag inte kunde låta bli att tacka ja till Bridie, som bjöd in till lite vin och ost på kvällen för att säga hejdå till Paris. Vi hade väldigt trevligt men jag var tvungen att säga tack och hej när de andra skulle ut, eftersom jag mådde för dåligt. Som vanligt tar jag inte förkylning eller annan sjukdom på allvar utan vill hellre göra saker. Denna kväll alltså samma visa, men min kropp sa ifrån och jag var helt enkelt tvungen att lyda. Febrig och förvirrad tappade jag halva innehållet av syltburken i gröten när jag skulle äta. Sen fullkomligt stupade jag i säng.


Dag fyrtioåtta, 1 november
Vaknade av att Omar spelade stark, orientalisk musik. Ute är det regn och höstrusk, vilket är ganska mysigt eftersom jag ändå måste vara inne och försöka kurera mig. Just nu håller jag på att klura ut vilken skola jag ska läsa vid och hur länge. Det blir en intensivkurs på två veckor förmodligen. Kostar en del men jag behöver komma igång med franskan. Jag måste bara se till att kunna gå dit och testa en gång innan jag betalar. Idag ska jag troligtvis försöka redigera lite mer foton, det finns massor, och sen satsa fullt på att kurera mig. Förmodligen läsa lite i ”Jack” som jag började på igår och som jag tänker läsa om.

 

 

PS. Cissi, jag lyckas inte få upp någon bild på dig. Nätet krånglar men jag ska försöka lite senare igen.


RSS 2.0